Pages

Thursday, May 03, 2007

Nokia Siemesn Networks irtisanoo 1 500

Nokia Siemens Irtisanoo 1500 Suomessa

Helge V. Keitel 3.5.2007 klo 07:13

Nokia Siemens Networks vähentää 1 500 työntekijää Suomessa kolmen seuraavan vuoden aikana. Irtisanomiset iskevät sekä Suomeen, että Saksaan. Kaikkiaan irtisanotaan 9 000 henkilöä vuoteen 2010 mennessä. Madonluvut julkaistiin tämän päiväsessä Hesarissa. Verkostopuolella on liikaa väkeä, tämä on tiedetty ja lopullista ilmoitusta on odotettu. Työntekijöiden kannalta uutinen on kielteinen. Muutos iskee Ouluun ja vaikuttanee Helsingissäkin. Työvoiman vähentämistarve on 10–15 prosenttia.

  • Maailmanlaajuisesti 60 000 työpaikkaa
  • Oulussa 2 000 työpaikkaa
  • Helsingissä 5 000 työpaikkaa
  • Maailmanlaajuinen vähentämistarve 6000 - 9000
  • Suhteellisesti vähennys on vielä rajumpaa Saksassa


Vastaavasta vähennyksestä on kokemusta Ruotsissa, kun SonyEricssonia pantiin pystyyn, tappiokierteen katkaiseminen vaati rajua saneerausta. Ericsson irtisanoi paljon väkeä. Muutoksen myönteiset vaikutukset ovat näkyneet myöhemmin innovatiivisten pk-yritysten syntynä.

Verkkouutiset vahvistaa: "Noin 60 000 ihmistä eri puolilla maailmaa työllistävä verkkojätti on kertonut vähentävänsä vuoteen 2010 mennessä 10–15 prosenttia työvoimastaan. HS:n tietojen mukaan vähennykset koskevat rankimmin Suomea ja Saksaa, missä työpaikkoja leikataan suhteellisesti vielä suurempi osa."

Tätä odotetaan nyt myös meillä. Suuret saneeraukset synnyttävät lukuisia pienyrityksiä. Kriisi on aina mahdollisuus. Oulussa Nokia Siemens Networks irtisanomisiin on varauduttu, taustalla on tehty työtä, uusia suuntia etsitään kuumeisesti. Uuden luomisen tarvetta on harjoiteltu, kun Nokian alihankkijat, yksi toisensa jälkeen, ovat supistaneet toimintojaan Suomessa ja siirtyneet ulkomaille. Lista on pitkä: Perlos, Elcoteq, Efora, Scanfil, Foxcomm jne.

Bioteknologia ja biopohjaiseen talouteen siirtymistä edistävät uudet innovaatiot ja verkottuminen nähdään yhtenä mahdollisuutena Oulussa. Mobile 2.0 tarjoaa myös runsaasti haasteita osaaville uusille yrityksille. Irtisanotun yksilön kannalta vakaan työpaikan häviäminen alta pois on silti vakava isku.

Yhtiöllä (NSN) on Suomessa noin 10 000 työntekijää, joista pääkaupunkiseudulla runsaat 5000, Oulussa yli 2000 ja Tampereella vajaat 2000.

Akavan Ylempien Toimihenkilöiden Neuvottelujärjestö YTN:n puheenjohtaja Matti Viljasen mukaan (2.3.2007) on käsittämätöntä, että ihmisiä pidetään tietopimennossa. Suomessa työskentelevillä Nokian ylemmillä toimihenkilöillä on suuri huoli työpaikkojensa puolesta. Saksan Siemensin työntekijöitä suojaa irtisanomissuoja 30.9.2009 asti ja Nokia Siemens Networksin sopeuttamiset on tehtävä vuoteen 2010 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vähennyspaineet koskevat suomalaisia.

Post a Comment