Pages

Wednesday, September 05, 2007

Biopolttoaineet kehitysmaissa

Biopolttoaineiden buumi voi asiantuntijoiden mukaan koitua hyödyksi kehitysmaiden köyhille talonpojille. Huolet ruoan hinnan noususta ja ympäristöongelmista varjostavat kuitenkin heidän toiveikkuutta.

Jotta biopolttoaineiden tuotanto kehitysmaissa kävisi kannattavaksi, se vaatisi rikkaita maita alentamaan niiden tuontitulleja ja muita maksuja.

Kehitysmaiden ekosysteemi ja ilmasto ovat yleisesti suotuisammat biomassan tuotannolle kuin teollisuusmaiden.

Kehitysmailla on myös tarjolla maata ja edullista työvoimaa. Biobuumihuumassa tulisi kuitenkin varoa, ettei ihmisravinto joudu bensatankkiin. Maailman niukkoja metsävaroja ei myöskään pitäisi uhrata tähän tarkoitukseen.

Yhdysvalloissa tuotetusta maissista menee nyt viidennes polttoaineeksi, Brasiliassa katoaa sademetsiä sokeriruokoviljelmien tieltä.

Maailman sokeriruokotuotannosta tislataan etanoliksi vasta kymmenesosa, mutta silti sokerin hinta on jo kaksinkertaistunut.

Myös viljojen hinnat kohoavat sitä mukaan kuin varsinkin maissia, mutta vähäisemmässä määrin myös riisiä ja vehnää jalostetaan polttoaineeksi.

Lähitulevaisuus ei näytä hyvältä. Tilanne voi kehittyä hengenvaaralliseksi maailman kahdelle miljardille köyhimmille, jotka käyttävät vähintään puolet tuloistaan ruokaan.Post a Comment