Pages

Monday, September 17, 2007

Tekniikka&Talous: Energiatutkimus on romahtanut 80-luvulta

Tekniikka&Talous: Energiatutkimus on romahtanut 80-luvulta: "Energiatutkimus on romahtanut 80-luvulta [Raili Leino 17.9.2007] Energia-alan tutkimusinvestoinnit ovat 1980-lukuun verrattuna romahtaneet prosentuaalisesti puoleen. Euroopan valtiot uhraavat energiatutkimukseen vain prosentin neljänneksen energian hinnasta. Energiayhtiöiden saamat valtion tukiaiset ovat tähän verrattuna moninkertaiset.


Jopa fuusiovoimala Iteriin sijoitetut miljardit ovat pikkurahaa energiayhtiöiden liikevaihtoon suhteutettuna. Energiatutkimus on juuri nyt pop, mutta brittiläinen energia-alan ja fuusiotutkimuksen asiantuntija Sir Chris Llewellyn-Smith ravistelee totuttuja käsityksiä.

Llewellyn-Smith johtaa Britannian fuusiokoeohjelmaa, mutta on arvostettu laajemminkin energia-asiantuntijana ja sai tieteellisistä ansioistaan myös aatelisarvon vuonna 2001. 'Tutkimusmäärärahat nousivat korkealle vuoden 1973 öljykriisin jälkeen.

Sitten maailma muuttui. 1980-luvulla kaikki ajattelivat, että poltamme öljyä maailman tappiin. Energian tutkimusmäärärahat romahtivat. Fuusiotutkimus näivettyi.'"
Post a Comment