Pages

Friday, October 05, 2007

Suomi ydinunessa - HS.fi - Kotimaa

Helge: Hesarin toimittaja Merja Ojansivu kirjoittaa Julkaistu: 4.10.2007 lehdessä osastolla Kotimaa tärkeästä teemasta. Suomi uskoo edelleen energiaintensiivisen teollisuuden voimaan Pohjolan perukoilla. Olemme pärjänneet sillä linjalla pitkään ja ydinvoimala lienee kannanotto, joka yltää 50 vuoden päähän tulevaisuuteen ja jätekysymys on sitten muutamankymmenen tuhannen vuoden juttu, mutta sitä emme ole täällä enää murehtimassa.

Hei! Postitan tässä linkin liittyen energiapoliittiseen keskusteluun. Terveisin, Elias.

Suomi ydinunessa


Suomi ydinunessa - HS.fi - Kotimaa: "Ruotsalaiset naapurimme ovat todella heränneet ilmastonmuutokseen. He vaativat ärhäkästi entistä energiatehokkaampia autoja, tiiviimpiä asuntoja ja energiapihejä kotitalouskoneita.

Valistuneiden kuluttajien valintoja tuetaan verohelpotuksilla. Kun meillä keskustellaan digiboksien ongelmista, naapurissa väitellään ekoautoista ja odotetaan selluloosapohjaisen etanolin tuloa markkinoille. Ruotsi on päättänyt, että sinikeltainen energia otetaan maasta, auringosta, tuulesta, metsistä ja meren aalloista.

Kestävää energiatekniikkaa tutkitaan laajalla rintamalla autonmoottoreista passiivisiin taloihin, uusia energiapihejä tuotteita ja innovaatioita tulee markkinoille ja yritykset hyötyvät. Ruotsissa harrastetaan myös energian säästöä.


Suomessa siitä taidettiin puhua viimeksi öljykriisin aikaan. Taustalla on Ruotsin ja Suomen täysin vastakkainen kanta ydinvoimaan. Ruotsi on päättänyt luopua voimaloistaan vuoteen 2020 mennessä, Suomi hamuaa lisää ydinvoimaloita. Naapurin puuhakkuuden rinnalla tuntuu kuin nukkuisimme sitkeää ydinunta.

Ostamme yhä isompia muskeliautoja päästöistä piittaamatta, rakennamme yhä suurempia sähkölämmitteisiä omakotitaloja ja lisää talvilämpimiä vapaa-ajanasuntoja. Suomessa sähkönkulutus nousee yhä, Ruotsissa se on kääntynyt laskuun."
Post a Comment