Då gäller det att tänka annorlunda. Det är inte bara kvalitetskontrollen som gäller. Vi bör ta en översyn av processerna. Det är inte bara mätning, indikation i och för sig som är viktigt. Det är uttryckligen viktigt att översyna processerna och göra saker och ting på förhand.
Kontroll av färdiga produkter sker för sent. Det värsta är om produkterna hinner ut till butikerna. Liknande åtgärder är viktiga för all livsmedeltillverkning: fisk, mjölk, korv, kyckling, färdigmat osv.
Nyheter angående Salmonella:
- Rekordstort utbrott av salmonella bland katter
- Småfåglar har ovanligt mycket salmonella
Sverige Coop larmar om salmonella i köttfärs. Av TT Först publicerad: 31 augusti 2007 13:03, Senast uppdaterad: 4 september 2007 13:41
Minst fem människor har smittats med salmonella. Detta sedan det upptäcktes salmonella av typen salmonella reading i köttfärs från Coop i förra veckan, och som nu avslöjats på flera nu avspärrade nöt- och svingårdar i Skåne. Fem smittades av salmonellafärs
- Vi tror att det finns ett samband, eftersom det inte är en särskilt vanlig salmonellatyp, säger Lars Plym Forshell på Livsmedelsverket. Men vi är ännu inte färdig med de epidemiologiska undersökningarna och fortsätter att ägna mycket tid åt att utreda smittkedjan.
De smittade personerna är spridda i landet, i Skåne, Värmland, Västra Götaland och i Stockholm.
Tidigare i dag [4 september 2007] upptäckte Ica salmonella i nötfärs som levererats till butiker i hela landet. 7,2 ton köttfärs återkallas. Smittan gäller nötfärs med tio procents fetthalt i förpackningar på 800 och 1 500 gram. Sista förbrukningsdatum är den 7 och 8 september.
Färsen som Ica återkallade från sina butiker och från kunderna är framställd av irländskt kött som levererats direkt till Ica:s anläggning i Västerås. Därför gör svenska myndigheter ingen smittspårning i det fallet.
- Vi får av Ica reda på vilken salmonellatyp det rör sig om, säger Lars Plym Forshell. När Ica nu tar tillbaka köttfärsen finns ingenting vi kan göra. Men om smittan skulle överföras till människor går vi vidare och tar reda på varför.
Sveriges Radio om Salmonella
En längre rötmånad ger en ökad risk för salmonella och andra smittor i Sverige. Matöverförda sjukdomar som salmonella kommer att bli vanligare i Sverige på grund av ett varmare klimat.
Det visar en ny stor europeisk studie som presenteras på klimatmötet i Montreal i dag. Även olika vattenburna diarrésjukdomar riskerar att öka i Sverige, säger Elisabeth Lindgren, klimatforskare vid Stockholms universitet. – Vi är inte vana vid att ha förlängda rötmånader som man kallar det för, säger hon.
Studien är den första större kartläggning som gjorts över sambandet mellan klimat och hälsa i Europa. En tydlig trend som forskarna ser är förändringar i klimatzonerna och att längden på årstiderna varierar alltmer. Det betyder att spridningen av sjukdomar kan öka.
Till exempel innebär en förlängd rötmånad i Sverige att risken ökar för infektioner som sprids med mat och vatten. Nya engelska studier visar på fler salmonellafall, antalet ökar med 12 procent för varje ökad grad i veckomedeltemperatur under sommarhalvåret.
Försämrad vattenkvalitet
De varmare somrarna försämrar också vattenkvaliteten i Sverige och kan sprida diarrésjukdomar orsakade av campylobacter och en ökad utbredning av blågröna alger i svenska vatten.
– Det är något vi ska hålla ögonen på, för vi har ganska många ytvattentäkter och även privata brunnar i Sverige, så vi bör ha tätare vattenkontroller i framtiden, säger Elisabet Lindgren.
Extrema väder vanligare
Den här studien understryker också att extrema väder blir vanligare, till exempel översvämningar i norra Europa där även regn kan föra med sig bakterier.
Starka värmeböljor kommer också mer frekvent och intensivare i hela Europa. Vid augustihettan för två år sen dog upp till 30 000 människor, och därför behövs en bättre beredskap i samhället, enligt forskarna, till exempel mer akutvårdspersonal tillgänglig på somrarna, men också tidiga varningssystem där väderprognoser kopplas till sjukvårdsresurser."
No comments:
Post a Comment